Ritueelbegeleider

Als ritueelbegeleider sta ik u bij in de week na het overlijden van uw dierbare. Ik help u om vorm, invulling en kleur te geven aan de afscheidsceremonie. Deze ceremonie (ook wel viering of dienst) sluit een hoofdstuk af, en is tegelijkertijd het begin van een nieuw hoofdstuk zonder uw dierbare.

Samen zoeken we naar manieren om het leven van uw dierbare te vieren en te gedenken tijdens de ceremonie. Hierbij maken we gebruik van prachtige muziek, mooie woorden en gedichten, en eventueel ook van sprekende beelden, passende symbolen en troostende rituelen. Rituelen zijn handelingen met een diepe betekenis die we met veel zorg en aandacht zullen uitvoeren en op die manier een troostende en helende werking kunnen hebben. Denk hierbij aan het aansteken van kaarsen, het maken van een schaal met trooststenen of het beschilderen van de kist.

Als u wilt, kan ik de afscheidsceremonie voorgaan. Ik kan u ook ondersteunen als u dit zelf wilt doen.

Ik werk als ritueelbegeleider in goede harmonie samen met de uitvaartverzorger waarbij er respect is voor elkaars expertise. De uitvaartverzorger is verantwoordelijk voor de organisatie rondom de uitvaart (zoals de locatie, de kist, de koffietafel etc). Als ritueelbegeleider gaat mijn aandacht vooral uit naar het zo mooi en persoonlijk mogelijk invullen van de afscheidsceremonie. We helpen elkaar in onze twee vakgebieden om ons gezamenlijk doel te realiseren: het maken van een mooi en waardig afscheid waar u als nabestaande steun en troost uit kunt putten.